Werkwijze

 

 

Communicatie

Communicatie tussen ouders en mij vind ik heel belangrijk. Ik werk met een heen-en-weer-boekje. Deze krijgt u bij de start van de opvang van mij. Hierin schrijf ik elke dag een verhaaltje en kunt u bijzonderheden kwijt, het ritme van u kind en de belangrijke gegevens zodat ik die altijd bij de hand heb. Ik ben altijd telefonisch bereikbaar of via Whats'app bij vragen. Zo af en toe zal ik ook en foto of een update sturen. 

 

Hygiëne en ziekte

Hygiëne staat hoog bij mij op het lijstje. Elk kind heeft zijn of haar eigen beddengoed, slaapzak en aankleedkussenhoes. Deze worden regelmatig gewassen,. Het speelgoed wordt ook regelmatig schoongemaakt en de grondbox wordt wekelijks schoongemaakt. Bij hoesten/niezen probeer ik kinderen te leren om in hun ellenboog te niezen en mochten ze een snotneus hebben deze gelijk schoon te maken. 

Elk kind heeft zijn eigen slabbetje en/of spuugdoekje. Deze gaan na één dag in de was. De eetstoelen worden na gebruik schoongemaakt. 

Na het toiletgebruik, buiten spelen en voor het eten worden de handjes schoongemaakt/gewassen. 

Mocht u kind ziek worden bij mij, dan moet het kind opgehaald worden. Dit geldt ook bij koorts (hoger dan 38°C). Mocht ik twijfelen of uw kind koorts heeft, dan zal ik contact met u opnemen of ik mag temperaturen. Ik zal dit nooit op eigen initiatief doen. 

Bij besmettelijke ziektes, zoals waterpokken, krentenbaard of hand-voet-mondziekte, mag uw kind niet naar de opvang komen. 

 

Slapen

Voor elk kind is er een eigen bedje, beddengoed en slaapzak. De kinderen slapen op de slaapkamers van mijn oudste 2 dochters of op onze eigen slaapkamer (3 plaatsen). Mocht het nodig zijn, dan kan ik er voor kiezen om de kinderen bij elkaar te laten slapen. Hierbij kijk ik wel naar welke kinderen ik bij elkaar kan laten slapen zonder dat ze elkaar wakker houden. Vanuit thuis is het mogelijk om een eigen knuffel en speen mee te geven. Dit kan zorgen voor veiligheid en geborgenheid. Deze kunnen hier blijven liggen. 

 

Voeding

Mocht uw kindje borstvoeding of kunstvoeding krijgen dan moet u dit zelf verzorgen. Een fles en kunstvoeding kan hier blijven staan. Mocht de voeding bijna op zijn, dan zal ik dit aan u doorgeven. Borstvoeding kan elke dag worden meegegeven. Voor vers fruit wordt gezorgd, maar mocht u kiezen voor fruitpotjes, dan vraag ik of u dit zelf mee wilt geven. Voor brood, beleg, drinken en een tussendoortje wordt gezorgd. 

 

Spelen

In onze woonkamer is een speelhoek ingericht voor de kinderen. In deze speelhoek is voldoende speelgoed aanwezig en dit wordt regelmatig gewisseld zodat er voor elk kind in elke leeftijdsgroep is te spelen is. Voor baby's is er een rustige hoek waar de box staat. Voor de kinderen in de leeftijd van circa 8 maanden is er een grondbox aanwezig waarin zij veilig kunnen spelen. 

Wij hebben een heerlijke grote tuin waarin fijn gespeeld kan worden. Er is voldoende buiten speelgoed en met warm weer kan er met de watertafel of waterbaan gespeeld worden. 
We kunnen er ook lekker op uit met de duowagen of de drielingwagen. In de buurt is een kinderboerderij en een park waar we lekker kunnen wandelen. 

 

De 3 R'en.

Rust, reinheid en regelmaat. Ik heb rust en reinheid al benoemd, maar ik houd ook van regelmaat. Ik heb een vast ritme op de dag. Deze kan natuurlijk wel eens afwijken door bijvoorbeeld een uitstapje. Voor baby's houdt ik me aan het schema van thuis, maar in mijn ervaring draaien zij ook vrij snel mee in het vaste ritme. Voor de oudere kinderen maak ik gebruik van dagritme kaarten zodat het voor hun inzichtelijk is hoe de dag gaat verlopen. 

 

Thema's

Ik werk met de vaste thema's rondom de feestdagen, maar ik vergeet ook moederdag en vaderdag niet. Ik probeer met elke leeftijd iets te maken in het thema. Er zijn natuurlijk altijd kinderen die niet van knutselen houden, deze kinderen probeer ik er op een speelse manier bij te betrekken. Ik zal ze nooit dwingen om mee te doen.